A Praga az egyik legrégebbi autógyártó a világon

Több mint 100 évvel ezelőtt született meg a márka, 1907 óta gyártott személyautókat és teherautókat különböző célokra. Nagyon sok modell elnyerte az elismerést nemzetközi kiállításokon és versenyeken, de az igazi hírnevet a sok ügyfél száma eredményezte. A XX. század elején a Csehszlovák Köztársaságban, a Praga gyártani kezdte a repülőgépeket, katonai járműveket(könnyű tankokat), motorkerékpárokat és mezőgazdasági gépeket, amelyek fontos szerepet töltöttek be a gazdasági fejlődésben. A második világháború és a kommunizmus megjelenése nagyban befolyásolta a gyártást. A termelést csökkenteni kellett a teherautóknál, a hozzuk tartozó motroknál és alkatrészeknél, ami valójában meghozta a Praga VS3 születését, amely egy több célra használható teherautó volt. Évtizedekig gyártották a VS3-at, amelyek még most is láthatóak.

Praga a XXI. században

Az új évszázadban a Praga visszatér a nemzetközi piacra. Gyártani kezd enduro motorkerékpárokat, gokartokat és versenyautókat, mint pl. a Praga exklúzív R1 , amely bizonyította mint európai, mint amerikai versenyeken teljesítményét. A Praga nem csak az autók gyártására korlátozódott. 68 év szünet után visszatér az autógyártásba a Praga R1R modellel, majd 2016-ban megkezdik a Praga Alfa nevű repülőgépek gyártását.

Praga több, mint gépjárműgyár

A Praga név csak a gépjármű gyártáshoz kapcsolódott, ma viszont különböző vállalatok összessége, amely sok egyéb tevékenységgel foglalkozik. Az R1 és R1R modelleket a Praga Cars gyártja, a gokartokat az olasz IPKarting, míg a Praga Alfa repülőgépeket a Praga Aviation és Orbis Avia vállalatok együttműködésével állítják elő. De a Praga ma sokkal több. A márka a szolgáltatási és energetikai ágazatban is jelen van, mint Praga – Insurance, Praga-Energo, Praga-Export.
A PRAGA KARTS az olasz IPKarting, valamint két másik fontos márka OK1 és Formula K. csoport tagja.

share > Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail